vrijdag 6 september 2013

Week 1

De eerste schoolweek zit erop. De kinderen kunnen genieten van een welverdiend weekend. Ze hebben het er allemaal erg goed vanaf gebracht. Soigneer uw onverdroten telg maar eens goed!




PROJECT
August had halverwege deze week wat spulletjes meegebracht waarover hij met veel enthousiasme vertelde in de praatronde. Bij die spulletjes zaten ook een paar mineralen en kristallen. Hij wist de nieuwsgierigheid van menig klasgenoot (en meester) te prikkelen. Dit was een mooi aangrijpingspunt voor een project. Ondertussen hebben we al enkele mooie exemplaren in de klas die we vol belangstelling bewonderen.




VOORLEZEN
Deze week zijn we begonnen in het boek van Vos en Haas. Ze krijgen bezoek van Jak en Neef. Wat die twee in hun schild voeren, weten we nog niet helemaal. Misschien kan je naarstige lilliputter vertellen waarover het verhaal gaat.




VRIJE TEKSTEN
De hond in het park door Lily
De hond speelt in het park. De zon schijnt. De bloemen groeien. De hond ziet de bloemen. Hij gaat erop af. De meeuwen gaan op de hond af.

De elektrische robot door Luna
Er is een robot. Hij onderzoekt de bliksem. Het bliksemt op zijn hoofd. Hij doet het verkeerd. De grote baas komt. De robot stopt met onderzoeken.

Liegen is niet goed door Bruna
Op een dag straalt de zon. Het hart glimlacht. De zon vraagt: "Heb jij mijn licht gestolen?" Het hart zegt: "Nee!" De zon denkt dat het hart liegt. De zon bedenkt een plan. Het hart gaat naar de bioscoop. Zo krijgt de zon haar licht terug.

De boom is gegroeid door Neyla
De zon schijnt. De mensen willen huizen bouwen. Maar er staat een boom. Er groeien appels aan de boom.

De appelboom door Siemon
De appelboom is gegroeid. Er komen huizen. De eerste boom is gegroeid. Het zonnetje schijnt. Iemand gaat de appels eruit halen. Dat is mijn papa.

Het monster van metaal door Tiber
Er is een huisje dat kan vliegen. Er zijn twee raketten. Het monster heeft twee poten. Het monster heeft een auto.

Het park door Alexandre
Er zijn kinderen in het park. Het begint te regenen. De kinderen gaan naar binnen. De wolken gaan weg. De zon schijnt.

De Barbapapa's gaan naar een planeet door Loic
Er zijn dieren op de wereldbol. Er valt een alien op de wereldbol. Iedereen vlucht naar de raket. Behalve de Barbapapa's.

Samenwonen door Nout
Er was eens een mama. Ze was aan het eten. Er was ook een papa buiten. De papa was verliefd op de mama. Hij plukte een bloemetje voor haar.

Voetbal door Elijah
Ik ben aan het voetballen. Ik ruik brand. Iemand heeft zijn sigaret weggegooid. Een meneer belt de brandweer. Er is veel vuur.

Het huis in de tuin door Fons
Het was mooi weer. Er waren mooie bloemen. Het huis is groot. De boom is groot. Het huis is versleten. Het tuinhok was groot en het hok was versleten.

De papa langnek door Luka
Er was eens een papa langnek. Hij was bij elk ras de grootste. Maar toen kwam hij een meisje tegen. Maar het meisje was groter en ze leefden nog lang en gelukkig.

De schok door August
De jongen krijgt een schok. Hij ziet alle kleuren van de regenboog.

De vuurdraak door Aico
De vuurdraak spuwt vuur. Met zijn stekels kan hij niet dood, omdat zijn stekels van ijzer zijn.

De kat eet vissen door Maja
Ik heb een robotvis. Die is groen. De kat wou de robotvis pakken. De robotvis was dood. De andere vissen aten de robotvis op.

De vleermuis door Hermine
Het meisje schrikt van de vleermuis. Ze ging omhoog. De vleermuis zegt miauw. Toen kwam een sterrenbeeld.


TEKENING VAN DE WEEK
door Hermine




MUZIEK IN DE GROTE ZAAL
Tenslotte nog een woordje uitleg van Katelijn bij het muziekstuk dat ons de afgelopen dagen wist te plezieren.

Mozart wuift de vakantie uit met een muzikaal werk dat iedereen, die zelfs maar vluchtig in contact kwam met ‘klassieke muziek’, kent en waarvan iedereen de beginmaten kan mee neuriĆ«n. Niet enkel de vinnige violen uit het allegro, maar ook de zachte strijkers uit het andante. Zij kruiden jullie eerste schoolweken. 
Ondanks zijn populariteit heeft het werk iets mysterieus. Het werd in 1787 geschreven, maar ter ere van welke gelegenheid is onzeker, een serenade, avondmuziek, gespeeld in open lucht, voor vrienden, dierbaren of broodheren. Dat het meermaals werd uitgevoerd, staat buiten kijf. Tegenwoordig wordt deze meest ‘zonnige’ compositie door een klein strijkorkest gespeeld.
We kennen Mozart allemaal als de karikaturale ‘Amadeus’, die in werkelijkheid het midden hield tussen het hoogst begaafde wonderkind en de deugniet. Daarvan getuigt een brief van zijn hand aan zijn vader: ‘Het is verkeerd te denken dat de muziekpraktijk me aanvloog. Weinig anderen zullen zich zoveel moeite hebben getroost om zorgvuldig compositie te studeren als ik. Er is nauwelijks een groot meester op muziekgebied die ik niet grondig  en bij herhaling heb bestudeerd.’
Alle lof dus aan Amadeus! 

1 opmerking:

  1. Amai, blijkbaar al een drukke, maar leuke, eerste schoolweek achter de rug!
    Groetjes, Hermine en co.

    BeantwoordenVerwijderen